GÖNÜL DOSTU TARSUSLU HEMŞEHRİLERİMİZ

Ankara’da yaşayan Tarsuslular olarak birbirimizden habersiz yaşamak, kendimizi yalnız hissetmemize ve memleket hasretimizin artmasına neden olmaktaydı.

Eksikliğini hissettiğimiz bu birlikteliğin sağlanması için Tarsus sevdalısı dostlarımızla yaptığımız toplantılar ve yoğun çalışmalarımız sonucunda 27 Aralık 2012 tarihinde, Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci,  Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 93’üncü yılına denk gelen anlamlı bir günde, kısa adı TADER olan Derneğimizi kurduk.

Derneğimiz, hemşehrilerimiz arasında dayanışma ve Tarsus ortak paydasında birlikte hareket etme bilincini geliştirerek Tarsus’un tanıtılmasına ve ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlayacak her alanda projeler üretmeyi ve bu projeleri sizlerle el ele vererek hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.

Üniversitede okuyan öğrencilerimizin maddi ve manevi sorunlarına çözümler üretme, burs vererek eğitim hayatlarını kolaylaştırma, geleceğimizin teminatı gençlerimize toplumsal ve bireysel konularda  yardımcı olma görevini üstlenen Derneğimiz, gönüllülük esasıyla çalışmalarını yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

Siz değerli hemşehrilerimiz için Ankara’da TADER’in Dost Kapısı ardına kadar açıktır.

Sizleri, Derneğimizin çatısı altında birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde Tarsus ve Tarsuslular için projeler üretmeye, kültürel zenginliklerimizi yaşamaya ve yaşatmaya davet ediyoruz.

Derneğimizin Amacı;

Derneğimiz, Tarsus’u sevenleri ve Tarsusluları, dostluk, arkadaşlık, hemşerilik bağlarıyla bir çatı altında toplayarak, birlik ve beraberlik içerisinde yardımlaşmayı, sosyal ve ekonomik dayanışmayı sağlamak, yerel kültür ve folklorunun yaşatılmasına, tanıtılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkılarda bulunmak amacı ile kurulmuştur.

Derneğimizin Faaliyet Konuları;

– Tarsus’un tanıtımına, kalkınmasına ve ekonomisine katkı sağlamak üzere ulusal ve uluslararası nitelikte seminer, konferans ve işbirliği toplantıları düzenlemek,

– Tarsus ve yöresinin gelenek, görenek ve törelerini yaşamak, yaşatmak, tanıtmak, yeni kuşaklara aktarmak, milli ve manevi kültürümüzün gelişmesine katkıda bulunmak,

– Ankara’daki üniversitelerde okuyan Tarsuslu öğrencilerimize burs temin etmek, öğrenim hayatlarını kolaylaştırıcı yardım ve desteklerde bulunmak,

– Tarsuslu kadınların, gençlerin ve engellilerin sorunlarının çözümü konusunda projeler hazırlamak, çalışmalar yapmak,

– Tarsus ile gönül bağı olanları bir araya getirmek ve kaynaştırmak amacıyla yemekli toplantılar, konser, sergi, spor, gezi vb. etkinlikler düzenlemek,

– Üniversiteler, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yaparak, üyelerin mesleki çalışmalarına katkı sağlayacak deneyim paylaşımı, hobi ve beceri edindirme, güzel sanatlar vb. yönelik eğitim projeleri hazırlamak ve uygulamak.

LOGO'muz;

 

Anahtar KelimelerKleopatra Kapısı (Kancık Kapı),  Demir Kapı, Kilikya Kapıları …

Esinlenilen öge; “Geleneksel Tarsus Evlerinin Giriş Kapıları “

Tarsus sivil mimarisinde önemli ve gösterişli bir ögedir “Giriş Kapıları”

Giriş kapılarının ihtişamı, kültürel zenginliğin ve birikimin mekana yansımasıdır, girilen mekanın öneminin ve o mekana verilen değerlerin ifade edilme şeklidir. 

Tarsus Evlerinin giriş kapılarındaki ihtişamın ardında evin kutsal bir mekân olarak görülmesi yatmaktadır; 

Tarsuslu için ev; ailedir, mahremiyettir, masumiyettir.

Kapı,

Evrenseldir; Kapının anlamı ve işlevi, doğudaki ve batıdaki kültürlerde birbirinden farklı değildir.  

Tarafsızdır;  kullanan kişilerin kimliğini, niteliğini sorgulamaz. 

Adildir;  herkes için aynı işlevi görür,

Saygılıdır;  mekanın aidiyetini kabul eder, 

Mahremiyettir; ardındaki mekan özeldir,  

İhtişamdır;  mekana biçilen değeri yansıtır, 

Davetkardır;  ardındaki mekana herkesi çağırır. 

Meraktır;  ardında ne olduğu merak edilir. 

Güçlüdür; sağlam iradelerin ifadesidir, 

Koruyucudur; Bir tehlike hissettiğinde ilk önce kapıları kilitlersin. 

Güvendir; Kilitli bir kapının ardında kendini güvende hissedersin. 

Huzurdur; Güvenli olduğun yerde huzur bulursun.

Logo Tasarımı: H.İbrahim DOĞANAY

Kuruluş Öykümüz;

Ankara’da birbirinden habersiz yaşayan hemşehriler olarak, birbirimizden haberdar olacağımız, yöresel kültürümüzü yaşayacağımız, Ankara’da okuyan gençlerimiz için güvenerek gelebilecekleri, ihtiyaçları halinde yardım isteyebilecekleri ve Tarsus’la olan bağlarımızın güçlenmesini sağlayacağını düşündüğümüz bir derneğimizin olması zorunlu bir ihtiyaç haline gelmişti.

2012 yılının Aralık ayında TÜED Genel Merkezi Konferans Salonunda bir araya gelen hemşehrilerimizle yaptığımız  İstişare Toplantısında, Ankara’da yaşayan hemşehrilerimizi biraraya getirecek Derneğin kurulmasına karar verdik. Aynı zamanda, gerek Tarsus’un sorunlarına gerekse kendi sorunlarına çare bulmak üzere Ankara’ya gelen Tarsus’taki hemşerilerimiz için Ankara’da dost kapısı olarak görebilecekleri bir mekan için çalışmalara başladık. 

Tarsus’un düşman işgalinden kurtulduğu gün ve büyük önder Atatürk’ün milli mücadeleyi örgütlemek üzere Ankara’ya geldiği gün olması nedeniyle her iki şehir ve ülkemiz için tarihsel bir öneme sahip olan 27 Aralık 2012 günü, hem kurtuluş savaşından günümüze kadar bu vatan için hayatlarını feda eden şehitlerimizi anmak, hem de birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olduğumuzu dost, düşman herkese göstermek içi buluştuğumuz Anıtkabir’de, büyük önderimizin manevi huzurunda kuruluş dilekçemizi imzalayarak tüzel kişiliğimize kavuştuk.

İstişare Toplantısı - 15 Aralık 2012

Anıtkabir Ziyareti - 27 Aralık 2012

Genel Merkezimizin Açılışı - 12 Nisan 2013

Kurucu Üyelerimiz

(alfabetik sıra)

Ali Fuat ULAY

Aykut YILDIRIM

Belgin ÖZSU

Dr. Bora TOGO  

Halil GÖK

Halil İbrahim DOĞANAY

Dr. Haluk İŞGENÇ

Mehmet TEKE

Mustafa BİÇER

Doç.Dr. Osman Fadıl KARA 

(merhum) Ömer KURNAZ

Semih ÖZSU 

(merhum) Prof.Dr. Servet HARPUTLUOĞLU

Prof.Dr. Taciser ONUK

(merhum) Yakup YARBAY