KONUMU ve ULAŞIMI

Tarsus, ülkemizin güneyinde, Akdeniz bölgesi’nde, Mersin iline bağlı bir ilçe merkezidir.  Gerek nüfus gerekse ekonomik canlılık bakımından Mersin İlinin anakentten sonra en büyük ikinci yerleşimi olup, idari yönden en büyük ilçesidir. 

Mersin ilinin doğusunda konumlanan Tarsus’un güneyindeki Akdeniz’e 11 km. kıyısı bulunmaktadır. İlçe sınırları batıda Mersin merkez Akdeniz ve Toroslar ilçeleri ile kuzeybatıda Çamlıyayla ilçesi, doğuda Adana ilinin merkez Seyhan ve Çukurova ilçeleri ile Pozantı, Karaisalı ve Karataş  İlçeleri, Kuzeyde ise Niğde ilinin Ulukışla İlçesi ile çevrilidir

Havayolu Ulaşımı : Çukurova bölgesine yurtiçinden ve yurtdışından tarifeli uçuş yapılan tek havaalanı Tarsus ilçe sınırları içerisinde yer alan “Çukurova Bölgesel Havaalanı” dır.  

İlk aşamada günlük 110 uçak, yıllık 6,5 milyon yolcu kapasitesine, ilerleyen zamanda günlük 250 uçak, yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı, büyüyebilir şekilde tasarlanmıştır.

Hem uluslararası uçuşlara hem de kargo taşımacılığına açık olan Çukurova Bölgesel Havalimanı, Mersin ve Adana illerinin havayolu ulaşımını sağlamaktadır.

Denizyolu Ulaşımı : 27 km uzaklıktaki Mersin Limanından Gazi Magosa’ya yapılan Feribot seferleri ile Kıbrıs’a gidiş-geliş sağlanmaktadır.

Karayolu Ulaşımı : TAG Otoyolu (E982/O51) ve D400 Devlet Karayolu vasıtası ile Batı yönünde Mersin üzerinden Antalya ile Ege ve Batı Anadolu İllerine, doğu yönünde ise Adana ve Gaziantep üzerinden Doğu ve Güneydoğu illerine ulaşım sağlanmaktadır.  Kuzey yönünde Gülek Boğazından Toros Dağlarını aşarak Avrupaya kadar uzanan TEM Otoyolu (O21) ve D750 Devlet Karayolu vasıtasıyla Ankara ve İçanadolu illeri ile İstanbul ve Kuzey Anadolu illerine ulaşılmaktadır. İlçeden ülkenin her yönüne otobüs seferleri yapılmaktadır. Ayrıca, Mersin ve Adana arasında düzenli sefer yapan dolmuş ve otobüslerin Tarsus’ta durağı bulunmaktadır.

Demiryolu Seferleri : Tarsus Tren Garı ve 13 km. doğusunda yer alan Yenice Garı ile yurtiçi ve yurtdışına bağlantılı tren seferleri yapılmaktadır. Yenice istasyonu Mersin, Adana, Bağdat, Halep, Beyrut, Malatya ve Diyarbakır’a giden demiryolu şebekesinin yol çatalıdır.

T A R S U S Ana Sayfa

Sonraki Konu

(TARİHİ ZENGİNLİĞİ)